Hajkbomb

Hajkbomb

En klassisk scoutmåltid är Hajkbomben. Ta lite folie, lägg på godsaker så som potatis, grönsaker, köttbullar eller annat. Krydda lite, packa ihop till ett paket och lägg på glöden. Vänt lite längre än du orkar. Sen varsågod - ät och njut!

Hajkbomb recept

En hajkbomb är mat i ett foliepaket som tillagas direkt på glöden från en öppen eld.

Gör så här

  1. Ta goda saker.
  2. Hacka allt i mindre tärningar eller slantar.
  3. Vik folien dubbel och vik sen upp kanterna så det blir som en liten skål (eller som ett tacos-skal). Ta gärna dubbel folie.
  4. Häll olja eller lägg smör i botten.
  5. Lägg på de goda sakerna, som också kan inkludera en topping med ost som ska smälta ner över allt.
  6. Krydda, lägg ev på lite mer smör på slutet.
  7. Förslut riktigt ordentligt till ett paket.
  8. Lägg på glöden. Klart efter ca 15 min (beror på tjocklek på paketen).
  9. Ät och njut!

Man behöver inte ha en magisk förmåga att kunna se när det är klart.
Det är som godast när allt smält och är gösigt och gott, men innan det bränner fast i botten av folien.
Stalltips är att inte lägga bomben i så stark värme, utan lite vid sidan om.

Lämpliga ingredienser

  • potatis (kokas halvmjuk innan)
  • morötter (kokas halvmjuka innan)
  • nötfärs (steks innan)
  • bacon
  • grillkorv, choritzo etc
  • nötkött
  • paprika
  • majs
  • tomat
  • lök (purjo och/eller gul)
  • riven ost
  • grillkrydda, salt, peppar, paprikapulver
  • olja och eller smör